Може ли кърменето да предизвика колики?

Усещате го, когато го чуете! Протяженият плач на бебето, който крещи… Следват коликите! Всеки, който се е сблъскал с колики при бебето си, или е бил около плачещо бебе, знае за стреса, който заобикаля тази медицинска мистерия.
Много кърмещи майки си задават въпроса: А дали пък моята диета и кърма не са причината за това? Дали вината не е в тъмния шоколад, който хапнахте вчера или сметаната, която добавихте към чашата си?

Може ли кърмата да отключи коликите?

Когато бебето плаче интензивно без видима причина, е естествено за майката да си зададе въпроса, дали това, което яде, засяга детето й. Понякога е точно така! След като хапнете нещо, в рамките на по-малко от час, малки молекули от храната започват да се промъкват в млякото ви. Ако бебето ви е чувствително или алергично към някои от тези храни, може да последва плач. Ето защо е по-добре майките да започнат да изключват често срещаните алергени от диетата си, като мляко и соя или да преминат към елиминираща диета. Когато премахнете определен елемент от диетата си, в рамките на 3-5 дни ще видите подобрение в поведението на бебето. Препоръчва се да започнете с много елементарна диета – храни с пилешко или пуешко и хляб (обикновени тестени изделия).

Храната, която трудно се смила, и обикновено причинява газове при възрастните, е първата храна, която трябва да се избягва. Може да се наложи да извадите яйцата и пушените храни от диетата си за известно време, за да наблюдавате реакциите на бебето след кърмене, защото те също могат да влошат коликите. Всички специални подправки, които използвате за готвене, обикновено съдържат някаква форма на чесън или сушен лук, което ги прави потенциален риск за колики. Не пренебрегвайте какво има на сандвича ви, тъй като горчицата и киселите краставички могат да влошат коликите, както и майонезата, която съдържа яйца.

Силна струя на кърмата

Друга причина за колики може да бъде силната струя на кърмата на майката. Когато млякото ви изтича от гърдата ви в устата на бебето много бързо и силно, на детето се налага да го отпива на бързи глътки, за да се справи с потока. Така то поглъща много въздух, който се задържа в стомаха и червата, причинявайки газове и болки в стомаха.

Свръхпроизводство на кърма

Коликите може да се дължат и на прекомерното производство на кърма. Ако имате свръхпроизводство на кърма, бебето ви ще се храни с по-воднистото „предно мляко“, което тече от гърдите в началото на храненето. То съдържа повече лактоза или млечна захар. Обикновено, докато бебето кърми, „предното мляко“ постепенно се превръща в по-кремообразно и по-хранително мляко, наречено „задно мляко“. При свръхпроизводство на кърма, бебето може да се засити напълно с „предно мляко“, преди да получи достатъчно „задно мляко“. Това води до дисбаланс на двата вида мляко в тялото му и може да причини газове и колики.

Какво можем да направим?

Изцеждане на кърмата

Преди кърмене може да изпомпате кърмата с помпа за кърма или да използвате техника за изцеждане на ръка, за да премахнете малко от първоначалното количество кърма и да облекчите налягането в гърдите. След като потокът на млякото ви се забави, можете да преминете към кърмене. Кърмете в легнало положение или се облегнете на стол.

Едностранно кърмене

Кърменето само от една гърда при всяко хранене може да помогне на вашето бебе да получи едновременно „предно“ и „задно“ мляко. Ако имате прекомерно количество мляко и сменяте гърдите по време на хранене, бебето ви е по-вероятно ще получи само предно мляко. Но оставайки на една гърда през цялото време, докато кърмите, детето ще достигне и до „задното мляко“, тъй като напълно изцеждате тази гърда.

Кърмете бебето изправено

Когато кърмите с кърма или от бутилка, поставете бебето възможно най-изправено. Това ще помогне да се сведе до минимум количеството въздух, което то поглъща. Ако го храните с бутилка, уверете се, че млякото е запълнило биберона и няма въздушни джобове – можете да опитате да използвате бутилка против колики, за да видите дали това помага.

Накарайте го да се оригне

Използвайте различни техники за оригване, за да накарате бебето да се оригне по време и след всяко хранене. Така количеството на въздухс в храносмилателната му система ще се редуцира допълнително.

Продукти за облекчаване на дискомфорта

Хомеопатията и хомеопатичните лекарства имат бърз ефект при колики. На пазара се предлагат специално разработени хомеопатични препарати за лечение на колики в кърмаческа възраст, които съдържат безопасни съставки и има отлична поносимост без нежелани реакции. Един от тях е Осанит Колик пилули, специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на бебето през периода на коликите. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове, като същевременно засилва силите на организма за по-бързата адаптация на детето към околната среда. Клинични проучвания показват, че Осанит Колик пилули действа по-добре от медикаменти, съдържащи симетикон, като не само облекчава болезнените спазми, но и повлиява нарушенията на съня, неспокойството, силния плач, регулира раздуването на корема.

Препоръчваме
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно