Техники за хранене на новороденото

Теодора Артинова, старша акушерка в ПСАГБАЛ „Св. София”

Поглеждайки цифрите и статистиките, ще открием, че близо 25% от всички новородени минават през периода на дискомфорт, причинен от коликите. Затова и техниките, които използваме при храненето на бебето, са изключително важни, за да намалим до минимум риска от проблеми със стомахчето му.  

От кърменето, през храненето с бутилка, до започването на прием на твърда храна, през първата си годинка бебето ще мине през различни вкусове и методи за захранване. Но усвояването на всеки нов хранителен навик не винаги е лесно – за бебчо и за мама.  

Кърмене 

За да свикнем с кърменето, е нужно време, практика и търпение. Но намирането на подходящата техника, която работи за вас и вашето бебе, може да промени всичко.

Най-добрият начин да усвоите кърменето е да оставите своето бебе само да ви научи!

Оставете го да следва инстинктите си, за да намери гърдата ви и да се прикрепи към нея, както му е удобно. Тази натурална техника може да ви помогне да избегнете множество често срещани проблеми като разранени  зърна.

Седнете удобно и сложете няколко възглавници, които да подкрепят стойката ви. Наклонете се назад, вместо да седите изправени. Поставете бебето между гърдите си  обърнато към вас. Гравитацията ще му помогне да се задържи в тази позиция. Най-добре е бебето ви да се чувства комфортно в този момент . 

Когато е спокойно, бебето ще започне да следва инстинктите си. То ще се придвижи към едната ви гърда. Подкрепяйте го, придържайки му гръбчето и дупето. Вашето бебе знае накъде отива, сега работата ви е само да му помагате, като раздвижвате тялото му, когато се налага и го поддържате спокойно. Бебето ви най-вероятно ще се позиционира под ъгъл, като устата му е близо до зърното ви, а краката му се поддържат от бедрото или скута. Когато бебето ви е точно под зърното ви, то ще зарови брадичката си в гърдите ви, ще се прикрепи към гърдата и ще започне да суче.

Друга техника е храненето, водено от майката. Отново сядате изправени в удобна позиция, подкрепени от възглавници. Ако гърдите ви са по-малки, може да се нуждаете от възглавница в скута си, за да изведете бебето си на правилното ниво. Внимавайте да не го поставите по-високо от естественото равнище на гърдите ви. Дръжте бебето така че коремчето му да бъде обърнато към вашето коремче. Приведете носа му в една линия със зърното си. Внимателно потъркайте зърното на гърдата между носа на бебето и устните му – това ще го насърчи да отвори широко уста. Когато устата на бебето ви е широко отворена, насочете зърното към устата му. Тя ще се затвори около зърното ви и то ще започне да суче.  

Смесено хранене

Ако обмисляте да преминете към смесено хранене на новороденото, не забравяйте, че то първо трябва да се научи да суче правилно. Тогава се формират правилните координационни рефлекси на езика, челюстта и гърлото. 

Най-добре за бебето би било първо да го поставите на гърдата си, за да я изпразни напълно и да поддържа лактацията. След това с лъжичка или специално шише за хранене да му дадете млякото. Когато се налага смесено хранене, то трябва да следите препоръчителното количество мляко, което бебето трябва да приема в различните възрастови периоди. За да се определи то, има два начина. Или изцеждате кърмата си и я давате на бебето, като след това допълвате с адаптирано мляко. Или детето се претегля преди и след кърмене и получената разлика ще покаже количеството на приетата кърма. 

Адаптирано мляко

Шишето е може би най-често срещаният метод за хранене с адаптирано мляко. В много отношения храненето с шише се счита за удобно и социално приемливо. Сложете бебето да седне по  изправено  от позата при кърмене. Дръжте бутилката по плътно до тялото си. По възможност редувайте ръцете си при  подаване. Това кара бебето да използва алтернативни зрителни полета, което помага за развитието на мозъка и очите. 

Друг метод е храненето с лъжица, това може да е чудесен начин за доставяне на малки количества адаптирано мляко за бебета, които не засмукват правилно. Хубавото на храненето с лъжица е, че позволява на бебето да определи собственото си темпо на хранене.

Храненето с чаша е друга техника за приемане на адаптирано мляко. То насърчава езика на бебето да се движи надолу и напред, подобно на движението на езика по време на кърмене. С тази техника бебето контролира приема си и се научава да прави паузи, когато е необходимо, за да реорганизира дишането си.

Освен различните техники за хранене на новороденото е важно и майката да е в добро здраве и общо състояние. Затова препоръчвам щадящ режим на активност и почивка за мамите, както и здравословно хранене, което да не изключва дадена група храна. Нека хранителният режим да включва храни от всички групи на малки порции. Приема на вода също е много важен. Както и витамини, минерали и хранителни добавки.

Приемането на хранителни добавки или хомеопатия от бебето също може да улесни храненето му и да има благоприятен ефект. Хомеопатичните добавки спомагат за облекчаване на дискомфорта на бебето, но и укрепват и подобряват незрялата храносмилателна система. Хомеопатията може да помогне на преминаването на бебето през периода на колики по естествен път, като облекчава болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове, помагайки на детето по-бързо да се адаптира към променящата се среда на хранене. Такива продукти могат да се прилагат още от втората седмица на раждане, но е важно да почиват върху богат хомеопатичен опит. Пример за такъв хомеопатичен продукт e Осанит, който има лесно приложение и съставки, които отдавна са известни и проверени от хомеопатията.

Осанит е хомеопатичен продукт с доказан ефект, приложим както самостоятелно, така и в комбинация с други продукти за колики, особено при бебета които са по-неспокойни със силно изразен стомашно чревен дискомфорт. Моите наблюдения грижейки се за бебета в домашни условия е, че хомеопатичните продукти са често използвани и препоръчвани от педиатрите, особено при недоносените бебета.

На мамите и бебетата пожелавам да бъдат здрави и да преминат успешно през изпитанието наречено „колики“.

Препоръчваме
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно