Какво да очаквам?

Поникването на първите зъбки е смесица от радост и болка. Свързано е с приятни емоции, че детето ви расте и се развива, но и с дълги безсънни нощи, плач, треска и още много проблеми. Как да помогнете на рожбата си да премине по-безболезнено през този труден период?

Преди всичко трябва да сте наясно с проблема. Пробивът на зъбите има свои особености. Първоначално определено място от венеца силно се подува. След това към отока се появява зачервяване, което отзвучава щом се покаже зъбът. Детето става неспокойно. Непрекъснато се опитва да постави в устата си достъпните за него играчки и всякакви предмети. Това е резултат от постоянен сърбеж и болка във венците. Много обилно става слюноотделянето на мъничето, особено през нощта. При някои деца телесната температура се повишава, може да възникват и други симптоми на настинка поради неукрепналия имунитетът.

Добре е още в началото да сте подготвени, включително да сте ориентирани за времето и реда на поникване на зъбите, като и за възможни отклонения. Възрастта, в която пониква първото зъбче, е наследствено обусловена. Общо временните зъби са 20, като според общоприетата норма, до максимум 3-годишна възраст мъничето трябва да се сдобие с пълен комплект млечни зъби.

  • централните резци на долната челюст пробиват от 6 до 10 месеца
  • централните резци на горната челюст – от 8 до 12 м.
  • горни странични резци – от 9 до 13 м.
  • долни странични резци – от 10 до 16 м.
  • горни първи кътници – от 13 до 19 м.
  • долни първи кътници – от 14 до 18 м.
  • горни кучешки зъбки – от 16 до 22 м.
  • долни кучешки зъбки – от 17 до 23 м.
  • горни втори кътници – от 23 до 31 м
  • долни втори кътници – от 25 до 33 м.

Много важно е да знаете начините за прогонване на неприятните усещания: чрез механично въздействие върху венците, включително лек масаж; лекарствени средства; хомеопатични продукти; правилно поддържане на зъбната хигиена; подходящо хранене и други подходи.

Информация за всичко това ще получите тук. Готови сме да отговаряме на вашите питания относно детските зъбки. Обръщайте се към нас чрез рубриката „Често задавани въпроси“.

ПОЛЕЗНО
Често задавани въпроси

Първият сигнал за това е повишаване количеството на бебешката слюнка. Тя дразни кожата на мъничето и може да я зачерви. Трябва внимателно да отстранявате слюнката с мека салфетка. Ако се появи зачервяване по кожата, намажете мястото с цинков крем. Много характерно за периода на зъбния пробив е зачервяването и подуването на венците. Настъпват и промени в поведението на детето. То започва безпричинно да хленчи. Губи апетит. Става капризно, често се буди през нощта, а през деня е сънливо. Опитва се да напъха в устата си всичко, което е пред очите му – пръсти, играчки предмети.

Обикновено хремата, която сe явява при прорастването на зъбите, няма вирусен произход. Секретите са прозрачни и се задържат около седмица, без треска и загуба на апетит. Когато зъбите пробият, кръвообращението във венците и носната кухина се активира. Жлезите на лигавицата започват да работят по-активно и освобождават допълнително слуз. Това всъщност е нормален физиологичен процес, който не налага лечение. Ако обаче ситуацията се влоши от кашлица и затруднено дишане, детето трябва да се консултира с лекар. В повечето случаи е достатъчно помещението, където малчуганът пребивава, да се проветрява и въздухът периодично да се овлажнява.

Обикновено при пробива на зъбите, телесната температура на детето се покачва до 37-37,7°C. В тези граници не е нужно веднага да я нормализирате с лекарства. Въпреки индивидуалните различия, допустимо е леко повишената температура да се задържи в продължение на два до пет дни. Педиатрите препоръчват антипиретици (т.е. противотемпературни средства) да се прилагат, ако телесната температура премине 38°С. При достигане на 39°C трябва да се търси спешно лекарска помощ.