Често задавани въпроси за коликите

Вашето мъниче не може съзнателно да се оплаква от какъвто и да е дискомфорт, но при колики то реагира по характерен начин – с внезапен пронизващ вик, който звучи много обезпокоително. Често детето прави опит да се обърне, извива гръб или сгъва крачетата си към корема. Лицето му може да пребледнее или да почервенее. Появява се гримаса, изразяваща болка. Детското коремче е подуто. При докосване мускулите в тази област са прекалено стегнати и напрегнати. Явяват се също периодични отделяния на газове. Детето отказва да се храни. Наблюдава се т.нар. регургитация – оригване. След като отшумят коликите, през останалото време апетитът на детето не е засегнат. За това че става дума за колика, а не за болестно състояние, изискващо спешна лекарска намеса, говори и временната проява на проблема, както и периодичното му повторение през определен период от време, често – следобед или привечер. Но трябва да се има предвид, че понякога традиционните признаци на колики могат да маскират симптомите на сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт. Ето защо не е излишна консултацията с педиатър за адекватна оценка относно коликите и състоянието на малкото дете.

Най-често коликите настъпват във възрастта от две до три седмици след раждането и са особено активни до края на третия месец. Засягат над 70% от бебетата. Ако детето е родено преждевременно, коликите се появяват след месец – месец и половина от деня, в който мъничето идва на този свят. При кърмачетата стомашно-чревният дискомфорт затихва към четвъртия месец, но понякога обхваща времето до 6-месечна възраст. Наблюдения показват, че епизодичната поява на чревни колики се среща и след 6-ия месец поради неправилно хранене и стресови фактори в околната среда.

Основна причина за появата им е невъзможността на неукрепналия организъм да асимилира пълноценно приеманата храна. Както е известно в процеса на преработване и усвояване на хранителните вещества участват ензими, произвеждани от чревната микрофлора. При новородените тези ензими все още се изграждат. Всъщност коликата е проява на преходна дисбактериоза (дисбиоза). След раждането червата на бебето, които в продължение на 280 дни са били почти стерилни, започват да се колонизират от полезни бактерии, участващи в храносмилането. Такива микроорганизми са: ешерихия коли, бифидобактерии, лактобацили и др. Колонизацията на червата с полезни бактерии обаче е неравномерна, защото имунната система на детето е твърде слаба и не успява да елиминира всички вредни микроби. Когато се увеличат прекомерно, те променят храносмилателните процеси в червата и водят до образуване на голямо количество газове, подуване в областта на корема и зеленикави, воднисти изхождания. Обикновено неприятните симптоми изчезват в рамките на пет – седем дни, с нарастване броя на лактобактериите и бифидобактериите, които подтискат вредната микрофлора.

По-чести са коликите при: прехранване бебето; изкуствено хранене; възникнала хранителна алергия; въвеждане в нови продукти в менюто; поемане на въздух в хранопровода по време на хранене; нездравословен стил на живот от страна на кърмещата майка. От значение за появата и интензитета на коликите са още редица фактори: недоносеност на детето; излагане на болестотворни бактерии; прием на антибиотици и тютюнопушене от страна на кърмачката; продължително отсъствие на контакт между майката и бебето; голяма тревожност у хората, които се грижат за новороденото; високи температури и много сух въздух в помещенията, където се отглежда детето и др.

Това състояние е резултат от недостиг на ензима лактаза, който в червата разгражда млечната захар (лактоза) на галактоза и глюкоза. Недостигът на ензима ограничава възможностите на новороденото да усвоява млечната захар. Лактозата попада в дебелото черво, където под атаката на бактерии се образува млечна киселина, въглероден диоксид и водород. Тогава чревната стена се разширява и увеличеният й обем причинява колики у бебетата. Когато лактазният дефицит не е вроден, с времето организмът го компенсира и въпросният нетолеранс изчезва. При бебета той се дължи от една страна на несъвършената им храносмилателна система, а от друга на факта, че новороденото приема само лактоза, която е основна съставка на кърмата и адаптираните млека.

Основен фактор за коликите е образуването на газове в червата. Друго условие е, поглъщането на въздух от кърмачето при хранене. Това е нормално за всеки храносмилателен процес, но трябва да се сведе до минимум. По тази причина, ако бебето се храни с биберон, не бива да е разположено хоризонтално. По-добре е да остане изправено, а млякото да му се подава с шише, чиято вместимост е 125 мл, а не 250 мл. След хранене е правилно бебето се държи вертикално за известно време, докато настъпи оригване (т.нар. регургитация).

Масажът ограничава задържането на непреработена храна в дебелото черво. По този начин могат да се намалят коликите и появата на запек. Масажът трябва да се извършва с леки движения върху коремчето на бебето, по посока на часовниковата стрелка.

Основното в нея е сгъване и разтваряне краката и ръцете на бебето. Но за целта родителите трябва да бъдат обучени от специалист. Разбира се, гимнастика не се прави веднага чрез хранене.

От опит се знае, че въздействието на умерената топлина ограничава коликите. За целта например, изгладете с гореща ютия пелена и я поставете върху коремчето на плачещото бебе. Може също да поставите мъничето по корем върху гърдите си. Топлината на майчината гръд е винаги успокояваща.

Днес хомеопатията, поради щадящото си действие, печели все повече доверието на родителите и малките пациенти. Нейните продукти съдържат само природни елементи в нищожно малки количества, чрез които постепенно мобилизират скритите възможности  на организма. Хомеопатичният подход е особено подходящ за растящия детски организъм.

Осанит Колик Пилули е хомеопатичен лекарствен продукт, който съдържа Chamomilla recutita D12. Изключително ефективен е за облекчаване на колики и газове в червата. Приложението му при кърмачета и деца на възраст от 2 седмици до 12 години се основава богат хомеопатичен опит.

ФОРМА ЗА КОНТАКТ СЪС СПЕЦИАЛИСТ
Osababy - контакт със специалист

Имате Въпрос? Нашите специалисти ще отговорят на всички Ваши въпроси, свързани с периодите на колики, поникването на първите зъбки, въпроси, свързани с нашите продукти, както и с развитието на Вашето бебе.