Лайка (Chamomilla) – Chamomilla recutita D12

Лайката е едно от най-старите лечебни растения и се използва от десетилетия при лечението на различни заболявания.

В химичния състав на лайката се открояват разнообразни здравословно съдействащи съставки, които могат да бъдат полезни при различни условия. Причината, поради която много хора използват лайка, най-вече под формата на чай е, защото тази билка действа противовъзпалително и е известна с това, че подпомага храносмилането и помага при стомашно-чревни проблеми.

Лайката или Matricaria recutita D12, както още се нарича, е особено полезна за кърмачета и деца, които имат

  • внезапен дискомфорт (болка!) в коремната област
  • подуване на корема
  • отделяне на газове
  • раздразнително поведение и/или непрестанен и необясним плач
  • свиване на коремните мускули и сгъване на краката
  • неспокоен сън
  • трудности при храненето
ПОЛЕЗНО
Често задавани въпроси

Вашето мъниче не може съзнателно да се оплаква от какъвто и да е дискомфорт, но при колики то реагира по характерен начин – с внезапен пронизващ вик, който звучи много обезпокоително. Често детето прави опит да се обърне, извива гръб или сгъва крачетата си към корема. Лицето му може да пребледнее или да почервенее. Появява се гримаса, изразяваща болка. Детското коремче е подуто. При докосване мускулите в тази област са прекалено стегнати и напрегнати. Явяват се също периодични отделяния на газове. Детето отказва да се храни. Наблюдава се т.нар. регургитация – оригване. След като отшумят коликите, през останалото време апетитът на детето не е засегнат. За това че става дума за колика, а не за болестно състояние, изискващо спешна лекарска намеса, говори и временната проява на проблема, както и периодичното му повторение през определен период от време, често – следобед или привечер. Но трябва да се има предвид, че понякога традиционните признаци на колики могат да маскират симптомите на сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт. Ето защо не е излишна консултацията с педиатър за адекватна оценка относно коликите и състоянието на малкото дете.

Най-често коликите настъпват във възрастта от две до три седмици след раждането и са особено активни до края на третия месец. Засягат над 70% от бебетата. Ако детето е родено преждевременно, коликите се появяват след месец – месец и половина от деня, в който мъничето идва на този свят. При кърмачетата стомашно-чревният дискомфорт затихва към четвъртия месец, но понякога обхваща времето до 6-месечна възраст. Наблюдения показват, че епизодичната поява на чревни колики се среща и след 6-ия месец поради неправилно хранене и стресови фактори в околната среда.

Основна причина за появата им е невъзможността на неукрепналия организъм да асимилира пълноценно приеманата храна. Както е известно в процеса на преработване и усвояване на хранителните вещества участват ензими, произвеждани от чревната микрофлора. При новородените тези ензими все още се изграждат. Всъщност коликата е проява на преходна дисбактериоза (дисбиоза). След раждането червата на бебето, които в продължение на 280 дни са били почти стерилни, започват да се колонизират от полезни бактерии, участващи в храносмилането. Такива микроорганизми са: ешерихия коли, бифидобактерии, лактобацили и др. Колонизацията на червата с полезни бактерии обаче е неравномерна, защото имунната система на детето е твърде слаба и не успява да елиминира всички вредни микроби. Когато се увеличат прекомерно, те променят храносмилателните процеси в червата и водят до образуване на голямо количество газове, подуване в областта на корема и зеленикави, воднисти изхождания. Обикновено неприятните симптоми изчезват в рамките на пет – седем дни, с нарастване броя на лактобактериите и бифидобактериите, които подтискат вредната микрофлора.