Всичко за коликите

Да имаш дете е не само огромна радост, но и перманентно чувство за тревога. Още в първия миг от живота на бебето майката се притеснява за здравето му. Специално място сред нейните грижи заема въпросът за коликите, на които са посветени стотици мнения във форуми, в печатни и електронни издания. Какво е това и как да помогнем на бебетата с колики, ще разкажем в този текст, съобразявайки се единствено с последните виждания на специалистите по неонатология и педиатрия. Първо, да сме наясно – коликите са нормално явление за бебетата.

Лекарите го описват като пристъп на болка, при който без видима причина детето започва силно да плаче, притискайки крачета към корема си. Статистически е доказано, че коликите засягат едно на всеки пет бебета. Можем да ги разпознаем по т.нар.  правило на тройките:

 • възникват най-рано от третата седмица след раждането;
 • обикновено се случват на всеки три часа (при здрави и добре хранени бебета);
 • продължават средно до края на третия месец.

Разбира се, това са средни показатели и според индивидуалните особености на всяко дете са възможни отклонения. Например, при някои коликите продължават до 6-ия месец, а епизодично се появяват и по-късно в резултат от неправилно хранене или стресови ситуации.

Какво провокира дискомфорт

Медиците все още не са постигнали консенсус относно причините за бебешките колики. Една от най-популярните теории е свързана с незрелостта на храносмилателната система у новороденото. Според нея мъничето трябва да премине през периода на коликите. Те се пораждат от газове, възникващи във все още стерилната храносмилателна система на детето, където бактериите се размножават активно. Докато се постигне баланс на чревната микрофлора, отделеният газ е в голямо количество и причинява болка отвътре навън.

Някои експерти поставят акцент върху поглъщането на въздух отвън навътре. Това се случва при прекалено бързо хранене или неправилно придържане на детето по време на кърмене. За справяне с проблема медиците препоръчват бебето да е с леко повдигната глава така че да захапва не само зърното на майчината гръд, но и ареолата.

Симптомите

при колики са ясно изразени. Бебето става неспокойно, особено по време на хранене. Коремът му е твърд и изпъкнал. Поради болки в тази област, детето не може да спи нормално и често плаче, като вдига ръцете и краката си. Понякога лицето му се зачервява. Освен активно отделяне на газове, възможно е мъничето да връща част от вече поетата храна. Това налага незабавна лекарска намеса.

Как да се справим:

 • Много важно е преди всяко кърмене бебето да е на майчините гърди така че през устата му да не прониква допълнително въздух. Не го прехранвайте, но също не допускайте да е недохранено. Ако кърмата ви не е достатъчна, може да допълвате нуждите му от градивни вещества със специално адаптирано мляко. Но по-добрият подход е да увеличите лактацията си, защото нищо не може да замени естественото хранене.
 • Преразгледайте собствения си начин на хранене. Не консумирайте ястия, които причиняват подуване на корема, като боб, леща, млечни продукти, зеле, лук, чесън, газирани напитки, подправки. Ако настъпи остра реакция на детето към който и да е консумиран от вас продукт, трябва да го изключите от менюто си докато кърмите.
 • След като нахраните бебето, дръжте го вертикално за известно време, за да се оригне.
 • При вече възникнали колики проверете дали детето ви страда от недостиг на лактоза. Това се вижда по опитите му да суче, при които обаче бързо се отказва и започва да плаче. Отделянията му в този случай са воднисти и имат неприятна миризма.
 • Направете масаж на бебето. Първо, то трябва да бъде успокоено. В моменти на остра болка е по-добре да го държите на ръце. След това може да масажирате коремчето му. Движенията ви трябва да са галещи, кръгови и да продължат три, пет или максимум десет минути. В никакъв случай не бива да масажирате със студени или недезинфецирани ръце. В първия случай ще причините допълнително болка, а във втория може да внесете инфекция през пъпа.
 • Приложете топлина. При загряване болезненото място се ускорява и кръвообращението, както и болката постепенно отзвучават. За целта поставете на бебешкото коремче топла пелена, като се съобразявате с факта, че кожата на новороденото е много деликатна и лесно се зачервява. Може да постигнете затопляне и чрез колан, изработен от мек памук, който не вреди на нежната кожа.
 • Раздвижете детето си. Първо го поставете по корем. Така ще засилите освобождаването на газове. След това го обърнете по гръб. Внимателно сгъвайте и разгъвайте на краката и ръцете му. По този начин ще тонизирате мускулите и ще намалите болката. Не е разумно тази гимнастика да се прави веднага след кърмене, за да не се връща вече приетата храна.
 • Успокоявайте мъничето, когато плаче. Разбира се, ласките не са гаранция за изчезване на коликите, но със сигурност ще облекчат общото състояние на рожбата ви. Осигурете й любима музика. Бебетата харесват спокойни, монотонни песни. Добре им действат и звуци от природата като ромон на потоци, шумолене на треви, чуруликане на птици.
 • Може да приложите и специални продукти срещу колики, според указанията в опаковката им. Например, Осанит Колик Пилули е хомеопатичен лекарствен продукт, който съдържа Chamomilla recutita D12. Изключително ефективен е за облекчаване на колики и газове в червата. Приложението му при кърмачета и деца на възраст от 2 седмици до 12 години се основава на богат хомеопатичен опит.

Най-важното е да осъзнавате, че много скоро проблемът ще изчезне и детето ви ще се усмихва отново и ще спи сладко.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно