Всичко за млечните зъбки

Какво е най-важното за временните зъбки? Прочетете в следващите редове.

Когато се появи първото зъбче

Няма точно определена възраст, в която трябва да очаквате прорязването на първото зъбче. Нормата е +/- 2 месеца. Ако е нарушен порядъкът на прорязването на зъбчетата, може да е налице патология.

Усложненията

Появата на млечните зъбки често е съпроводена от неразположения. Характерни симптоми са хрема, нарушения в съня и поведението, повишаване на температурата. Това води до отслабване на имунитета, а организмът на мъничето става по-податлив на вирусни заболявания.

Да овладеем болките

Дискомфортът във венците се неутрализира с гелове с лидокаин, особено тези с охлаждащ ефект – те отлично премахват отока и обезболяват. Против сърбежа може да предложите и най-обикновена носна кърпичка от плат или специалните силиконови „чесалки”. Лекарствените препарати, облекчаващи болката и снижаващи температурата, се дават само по лекарско предписание.

Как да мием млечните зъбки

От изключително голямо значение за профилактика на кариеса е редовното почистване на млечните зъби още от самото им появяване. Използвайте поне три вида движения – хоризонтални, кръгови (по всички повърхности на зъбите) и изчеткващи – космите на четката се насочват под ъгъл 45 градуса към венеца и с лек натиск се завърта четката по посока от венеца към коронката. Почистването е след всяко хранене, но ако няма такава възможност, предложете на детето да пийне малко вода, или изплакне устата си, за да измие остатъците от храна.

Пособията

Изберете старателно първата четка за зъби. Тя трябва да бъде мека, с малка глава, удобна за хващане и съобразена с възрастта на мъника. Купувайте тези с изкуствена четина, защото са по-хигиенични. Четката трябва да се сменя на всеки три месеца. Пастата за зъби се включва в миенето на зъбките веднага с въвеждането на четката. Много родители се страхуват, че мъничето може да я погълне, но притесненията им са неоправдани, тъй като детските пасти за зъби са безвредни.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно