Грижа за първите зъбки на бебето

Едва ли ще се изненадате, ако ви кажем, че грижата за устната хигиена на децата започва още преди появата на първото зъбче. От времето на раждането, до момента на изваждането на първото млечно зъбче, децата трябва да се грижат за своята дентална хигиена и затова имат нужда от подкрепата на своите родители. За да се радват на здрави зъби, когато пораснат.

Кога пониква първото зъбче?

Първото зъбче израства различно при всяко дете. При някои то се появява още на 3 месец, докато при други може да се появи и след 14 месец. Средностатистически първото зъбче се появява някъде по средата. При повечето деца това става около 6-месечна възраст, като това зависи от редица фактори, например кога е израсло то при техните родители и дали детето е било родено преждевременно.

Понякога може да отнеме и седмици между първите симптоми за никнене на зъбите до момента на появата на самия зъб. Важно е родителите да могат да ги разпознават и да реагират бързо, за да облекчат навреме болката на бебето. Признаците на растящи зъбки включват възпалени, подпухнали или зачервени венци, лигавене, промени в хранителните навици, нервност, подърпване на ушите. Болката може да се облекчи чрез масажиране на венците, даване на бебето на нещо студено и плътно за дъвчене, например замразена кърпа.

След изникването на първото зъбче е време за запознанство с четката за зъби. Тя трябва да бъде с достатъчно голям дръжка, за да може да маневрирате удобно из устатата на бебчо и същевременно с достатъчно малка почистваща глава, за да се побере в устата му. Първоначално няма нужда от паста за зъби, просто намокрете четката с вода и почистете зъбите след хранене.

Кога е време за зъболекар?

Много хора погрешно смятат, че първото посещение при зъболекаря трябва да бъде насрочено чак след като всички зъби на детето са се показали. Всъщност, повечето зъболекари препоръчват първото посещение да стане след 1-та година. Зъболекарят трябва да погледне рано устната кухина, за да види как се развиват зъбките и да даде насоки за поддържане на устната хигиена.

Време е за почистване

Следа като вашият наследник стане на 1 годинка, може да започнете да използвате нефлуоридна паста за зъби. Четкайте от двете страни на зъбите поне два пъти на ден. С порастването на детето можете да  използвате и флуоридна паста за зъби, но се уверете, че детето ви може само да изплакне устата си и да изплюе пастата. Нещо, което се случва около 6-та година.

Не забравяйте пространствата между зъбите. Щом зъбките започнат да се появяват едно до друго, е важно да започнете да почиствате между тях. Превърнете ходенето на зъболекар в забава и ангажирайте вниманието на детето, докато е на зъболекарския стол.

Не забравяйте да миете зъбите му след прием на лекарства, много от тях съдържат захар, която може да доведе до появата на кариеси. Не оставяйте бебето с шише в легълцето след появата на зъби. Това също може да доведе до появата на кариеси.

Останете част от процеса

Мийте зъбите му, докато не порасне достатъчно, за да може само да държи четката си за зъби. С порастването детето ви само ще поема все повече отговорности, свързани с устната му хигиена. Все пак е доста важно родителите да продължават да участват в процеса. Например знаете ли, че децата придобиват нужната сръчност да мият зъбите си правилно чак около средното училище.

Изключително важно е да научите детето си как да мие правилно зъбите си. Това не е толкова лесно за научаване. Уверете се, че мие зъбите си поне две минути на ден. Накарайте го да държи четката под ъгъл от 45 градуса. Тук ключовата дума е нежно – ако детето ви мие твърде агресивно устата си, това може да причини проблеми, като отдръпване на венците или повишена чувствителност на зъбите в по-късна възраст. Уверете се, че детето не пропуска нищо от повърхността на зъбчетата. Не забравяйте да миете и небцето, и езика, които задържат допълнително бактерии.

Добра идея е да намерите песен, която трае около две минути, за да помогнете на детето си да усети колко дълго трябва да мие зъбите си. Пускайте му песента сутрин и вечер, за да си изгради навици колко време отнема задачата.

Препоръчваме
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно