Нормално ли е детето да има температура при никнене на зъби?

Когато никнат млечните зъби, организмът на почти всички деца реагира с повишаване на телесната температура до 37,5°С. Това е нормално, особено ако няма сигнали за други здравословни проблеми от страна на мъничето. Най-често температурата се покачва в часовете на зъбния пробив. Обикновено той е съпроводен с лек възпалителен процес, локализиран във венците. При този процес се освобождават биологично активни вещества, което е напълно естествено. Те омекотяват венеца и улесняват прорязването на млечния зъб. Освен повишената температура, може да има и други симптоми, които са свързани с растежа на зъбите. По правило бебето е неспокойно и протяга ръчички към лицето си. Възможно е при тези движения да надраска носа или ухото си. От устата му се отделя обилна слюнка. Мъничето се опитва да захапе всичко, което успее да придърпа с ръцете си. То е раздразнително. Плаче, не спи добре или изобщо не спи. Ако се храни само с кърма, бебето постоянно търси майчината гръд. Ако е преминало на изкуствено или смесено хранене, не изпуска биберона от устата си. Това състояние (включително лекото повишаване на телесната температура) нормално се задържа от един до три-четири дни. Решаващи фактори за продължителността му са твърдостта на венците и видът на зъбите, които пробиват.

За какво да се внимава?

Необходимо е да се поддържа изрядна чистота навсякъде, където пребивава детето, особено в периода, когато то инстинктивно поставя всичко в устата си. В противен случай съществува риск от зараза в мястото на зъбния пробив. Понякога възпалителният процес при зъбното прорастване може да се усложни от допълнителна вирусна или бактериална инфекция. Много важно е да се измерва често температурата на бебето. Ако тя надвишава 38°С или продължава повече от 4 дни, ако детето непрекъснато плаче или обратното – отпуснало е тялото си и изглежда прекалено мудно, трябва незабавно да направите консултация с Вашия педиатър, за да не пропуснете старта на инфекциозно заболяване.

Как да помогнем при проблеми, свързани с израстване на първите зъбки?

Наред с предписаните температуропонижаващи средства, може да се използва Осадент гел, който охлажда, успокоява и овлажнява раздразнените венци. По този начин гелът незабавно облекчава болката и успокоява детето при израстване на млечните зъби. Продуктът съдържа масло от лайка, карамфил, градински чай и мента, както и тинктура от прополис. Сладкият вкус на Осадент гел не се дължи на захар, а на ксилитол, т.е. продуктът пази от кариес зъбите на детето. А липсата на лактоза в гела го прави подходящ при опасност от алергии.

Облекчаването на зъбния растеж може да продължи с Осадент пилули, който представлява комбинация от пет доказани хомеопатични съставки, взаимно подпомагащи ефекта си. Тези пилули овладяват възпалението, нормализират температурата, премахват болката, диарията, безсънието и повишената раздразнителност. Намиращият се в тях калциевият карбонат ускорява растежа на зъбките. Осадент пилули се прилагат без да е необходимо да се докосва чувствителния венец на детето. Те не се отмиват със слюнката и действат продължително във времето.

Изображение: www.freepik.com

Препоръчваме
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно