Защо бебето се буди нощем?

Въпреки че някои родители попадат на бебета супергерои, които спят непробудно по 10-12 часа, повечето бебета се будят нощем и плачат. За това има множество научни, поведенчески и свързани с развитието на бебето причини. В по-голямата част от времето това са само временни проблеми, като скокове в растежа на бебето или поникването на първите зъбки.

Различните цикли на съня

Различните цикли на съня базисно се разделят на 2 основни фази – REM (Rapid Eye Movement) и не REM-сън. Нощните събуждания предпазват мозъка от потъването в твърде дълбок сън и гарантират, че той ще може да излезе от него. Една от причините бебетата да се будят толкова често нощем е, защото мозъчните им вълни се променят и те преминават от REM сън към не REM-сън. Различните мозъчни вълни, през които минава мозъкът, определят и различните цикли на съня. При прехода от един цикъл в друг много бебета се будят и това ги кара да викат или плачат.

Не само бебетата, но и възрастните се будят по 4-5 на нощ, преминавайки от един цикъл в друг. Повечето възрастни се събуждат и след това заспиват толкова бързо, че рядко си спомнят тези събуждания.

Когато бебето е на 4-месечна възраст например, много родители забелязват че първо бебето спи по-дълбок сън, след което започват събужданията. Това е нормално и често се дължи на изпадането на мозъка на детето в делта мозъчни вълни или т.нар. дълбок сън. Номерът тук е от месец на месец родителите да се намесват все по-малко, оставяйки бебето постепенно да се научи да се самоуспокоява и да става все по-независимо.

Различните етапи в развитието

Когато бебето расте, то преминава и през различни етапи в развитието си – учи се да се обръща от една страна на друга, да се търкаля, пълзи, придърпва нагоре, да ходи, говори и т.н. Овладяването на всички тези нови неща може да наруши нощния му сън. Това е особено вярно между осмия и десетия месец.

Затова е добре и родителите да имат разумни очаквания в този етап от живота на бебето им, защото понякога може да изглежда, че то не е овладяло нищо ново, а това да не е така.

Когато бебето стигне до онзи етап в развитието си, в който може самостоятелно да се връща към съня си, това означава една по-добра нощ за цялото семейство.

Изникването на първите зъбки

Никненето на зъбките е още една причина за бебето да се буди нощем. Това е дълъг процес, който понякога изглежда сякаш отнема години. А бебето започва да се буди и плаче доста преди да се появи първото зъбче. Това често може да ви накара да се чувствате безсилни, защото постоянно се чудите дали то плаче, защото зъбките се опитват да излязат, или не. Боли ли го? Друга ли е причината? Подобно на хората и бебетата са различни, някои са страхотни спящи, които започват да се будят заради растежа на зъбки в продължение на няколко седмици, след което се връщат към нормалния си режим. Други преминават през този период почти безметежно. Трети държат родителите си будни по цели нощи.

Глад

Въпреки че гладът е една от очевидните причини за плача на бебето през нощта, все още много хора се изненадват, когато 5-месечно бебе започне да се буди през нощта за едно или две допълнителни хранения. За бебето да издържи цяла нощ без да яде означава да не се храни в продължение на 12-13 часа, защото те се нуждаят от по-дълъг сън, което често е невъзможно.

Да бъдеш човек

Много млади родители понякога изглеждат объркани защо бебето им не спи по едно и също време всеки ден. Това е само едно напомняне, че нашите бебета са като нас, порасналите такива, които не са роботи и не всеки път следват точно изразена програма. Съществува доста сериозен дебат сред родители, психолози, педиатри, консултанти по детско хранене и учени относно това дали бебетата трябва да бъдат оставяни да „изплачат“ проблема си или да се реагира още при първия плач.

Няма научни доказателства, че плачът през нощта носи някакви дългосрочни проблеми за детето. Много педиатри препоръчват бебето да бъде оставено да „изплаче“ проблема си и постепенно да се научи да се успокоява само. След като придобие умения за самоуспокояване (преобръщане, смучене на пръсти или ръка и повече мобилност), нощните събуждания започват да намаляват, започвайки някъде около 4-6-месечна възраст. Ако искате да знаете колко е нормално да спи вашето дете, може да използвате нашия калкулатор за сън. Той ще ви помогне да разберете каква е здравословната норма за сън, според препоръките на специалистите.

Препоръчваме
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно