Добре дошли, зъбки!

Обикновено появата на първите зъбки се случва около 5-ия месец на бебето, като, разбира се, има изключения – някои деца имат зъби на 3 месеца, докато други на годинка нямат още нито един. Освен с радост и еуфория, периодът на поява на зъбките е свързан и с много трудности както за бебето, така и родителите. Вижте как да се справите с тях:

Първоначални симптоми, които ще ви подскажат, че е време за първите зъбки, са:

  • повишено слюноотделяне
  • сърбящи и болезнени венци – бебчето пъха ръчички или предмети в устата си
  • раздразнителност
  • плач без видима причина
  • липса на апетит – детето не иска да суче от гърдата или биберона
  • неспокоен сън и събуждане многократно през нощта

Повишена температура

Повишената температура е естествен симптом на никнене на млечните зъбки, тъй като пробиването им може да предизвика възпаление на венците, а оттам и лекото повишаване на телесната температура до 380С.

Кашлица и хрема

Понякога никненето на зъбки е придружено от хрема и кашлица. В тези случаи се прилага симптоматично лечение, но отново след консултацията с лекар, защото даването на лекарства на малко дете е сериозна и много отговорна задача.

Как да помогнем на детето?

  • Дайте му специална охладена чесалка от мека пластмаса или силикон. Съхранявайте чесалката в хладилник, не във фризер. На фармацевтичния пазар се предлагат и специални гризалки, пълни с охлаждащ гел – те също са много добър избор за спешни ситуации при никнене на зъбки.
  • Масажирайте венците на бебето с пръст или специална силиконова четка. Не забравяйте добрата хигиена преди процедурата.
  • Можете да вземете и гел за никнене на зъбки, който трябва да използвате единствено според листовката с инструкции в опаковката.
  • Почиствайте често под течаща вода играчките на бебето, тъй като то ги слага в устата си при всеки удобен момент.
ПРЕПОРЪЧВАМЕ
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно