Как да поддържаме хигиена на млечните зъбки

Правилната грижа за млечните зъбки на малките деца е фундаментална за по-нататъшното им развитие и здраве. Ето кои са най-важните въпроси, свързани с това, и насоките, от които да се ръководите за правилната хигиена на млечните зъбки.

Специалистите препоръчват хигиената на зъбите да започне още преди тяхната поява, особено при бебетата, хранени от шише. Това става най-добре с помощта на памучен тампон с преварена вода, с който се обтриват венците на бебето. Съществената грижа за млечните зъбки започва непосредствено след тяхната поява, като за тази цел е добре да използвате подходящи за възрастта четка и паста за зъби.

Малките деца дълго време не се справят с трудната задача да изплюят пастата за зъби. Това проблем ли е?

В случаите, когато пастата за зъби е с големината на грахово зрънце, няма опасност от прекомерен прием на флуор. За да не се притеснявате, обаче, можете след самото измиване с паста да накарате детето да изчетка зъбките отново, но този път само с мокра четка, без паста. По този начин остатъците от флуор ще се махнат и ще бъдете спокойни.

До каква възраст трябва да помагате на детето с миенето на зъбите?

През първите 2-3 годинки миенето на зъбките е задача на мама и татко, докато след това мъниците стават нетърпеливи и искат да подражават на по-големите, като покажат, че вече могат и сами да се справят с това.

Трябва ли да се мият зъбките след всяко хранене?

Правилният подход е два пъти дневно – сутрин след ставане от сън и вечер преди лягане. Ако имате възможност, можете да направите това и на обяд, но ако ви е трудно, накарайте мъничето просто да си изплакне устата с вода, след като се нахрани.

Кога трябва да бъде първият преглед при зъболекар?

Първото посещение при детския стоматолог трябва да стане още през първата годинка на мъничето, най-добре около 6-7-ми месец. Тогава специалистът най-вероятно ще ви даде хигиенно-диетични инструкции за това как най-добре да се грижите за зъбките на бебето. Запомнете, че профилактиката е от първостепенно значение за здравето и правилното развитие на зъбите на детето ви.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно