Съвети за безпроблемно захранванe

Между 4-тия и 6-ия месец е идеалното време да запознаем бебчо с немлечната храна, но понякога той може да не е готов. В тази възраст бебета все още се учат как да движат езика си и се запознават с външния свят, като се опитват да напъхат играчките в устата си. Това им помага да свикнат и с по-солидната храна. Всяко бебе е уникално и може да има нужда от малко помощ, когато преминавате към периода на захранване.

Немлечната храна е нещо толкова ново и непознато за бебето, че може да му отнеме известно време, докато свикне с новата текстура в устата си. А ето и няколко начина, по които може да улесните този процес:

Насърчавайте го да докосва храната си

Насърчавайте бебето да докосва храната, но не настоявайте, ако първоначално отказва. Демонстрирайте. Ако откаже, опитайте отново и отново. При всяко отделно хранене поставяйте купичка от храната, с която искате да го захраните, върху подноса му, оставете го да си поиграе с нея, да я пипне, даже да се изцапа, докато я опознава. Ако след няколко опита бебето не иска да я докосне, дайте му лъжица, за да я забучи в нея и да се заиграе.

Предложете разнообразие от самото начало

Въпреки това, което може да ви каже вашата добронамерена свекърва, много от уважаваните съвети за захранване на бебетата са вече бракувани от модерните проучвания по темата. Често се препоръчва да изчакате 3-5 дни между въвеждането на нови храни, но това все пак се оказва не толкова мъдър съвет, защото може да доведе до по придирчиво към храната бебе по-късно. Напълно разумно е, а и ще ви бъде по-лесно в дългосрочен план, ако бъдете агресивни и въвеждате няколко нови храни наведнъж.

Дайте му да опита от вашата вечеря

Дайте на бебето си хапка от вашата вечеря. Разбира се, под ръка са ви цяла гама от бебешки храни, но не се колебайте да предложите на бебето си малка хапка от мека храна, която ядете на вечеря. Храни като тестени изделия, печени картофи, меки меса и задушени зеленчуци са безопасни за бебето. Докато можете да намачкате храната между показалеца и палеца си, дори и без зъби, венците на бебето са достатъчно мощни, за да се справят с нея.

Въвеждайте я постепенно

Наистина няма точно определена стратегия как да се включи захранването в графика за кърмене на бебето, но можете първоначално да изберете едно хранене като закуската. Преди кърмене, започнете с бебешката храна. Позволете на бебето да яде толкова, колкото поиска, когато вече загуби интерес, му дайте млякото, докато се засити. След като това се превърне в практика, добавете още едно захранване на обяд, когато бебчо свикне и с него, добавете и вечерята.

Превърнете го в процес и яжте със семейството

Важно е бебето ви да свикне с процеса на хранене – със седналото положение, с приемането на храна в лъжица, с паузите между хапванията и с усещането кога е сито и трябва да спре. Тези ранни преживявания ще помогнат на детето ви да се научи на добри хранителни навици през целия си живот. Насърчавайте поне едно от ястията дневно да съвпада със семейния обяд или вечеря. Изследванията показват, че когато бебето се храни заедно със семейството, това има положителен ефект върху развитието му и когнитивните му функции.

Внимавайте за първите зъбки

Често захранването може да съвпадне с периода на поникване на първите зъбки. Понякога бебетата могат да започнат да ядат бебешка храна и след това изведнъж да спрат. Честа причина за това е никненето на зъбките, а при някои бебета това може да продължи много дълго време. Ако бебето ви отказва немлечната храна и венците му са зачервени и подути, най-вероятно го измъчва появата на първото зъбче.

За да избегнете този подводен камък при захранването на бебето, може да се обърнете към хомеопатия, която ще облекчи безопасно болката му. Хомеопатичните лекарства се считат за безвредни, ефективни и бързодействащи. Те работят на принципа на активирането на собствените способности на организма, което предполага, че когато е изложен на микро количества от веществото, причиняващо симптоми на заболяването, той е в състояние сам да се справи с него. Осадент пилули е такъв хомеопатичен продукт, който е специално предназначен за най-малките, облекчава симптомите на никнене на зъбките, включително болезнени венци и раздразнителност, както и леки храносмилателни разстройства, понякога свързани с никненето на зъби, улеснявайки прехода към храненето на бебето с по-твърди храни.

Препоръчваме
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно