Защо зъбките на моето бебе се бавят?

Всеки нов родител очаква с трепет и нетърпение появата на първото малко зъбче на своето дете, което поставя началото на един нов, вълнуващ период. Когато обаче появата на първото зъбче се забави, е нормално да се чудите дали всичко е наред. Обикновено забавеното никнене на бебешките зъбки не е причина за сериозни притеснения, но понякога нещата могат да се объркат и за това да има различни причини.

Още при раждането си зъбките на бебето вече са оформени във венците му и започват да се появяват до първите 6 месеца. Най-напред се появяват двата долни предни зъба, след това четирите горни предни зъба, след тях останалите два долни предни зъба. Другите зъбчета започват да се появяват по две наведнъж – по едно от всяка страна на устата. Докато детето стане на три, обикновено вече има всичките 20 първи зъбчета зад усмивката си.

Не е необичайно първите зъбки при детето да започнат да се появяват и след първия му рожден ден. При някои деца появата на първото зъбче просто закъснява, при други може да има редица причини, които да доведат до забавяне.

Генетика

Ако в семейството има история на забавено никнене на зъбите, тогава не би било изненада, че същото нещо се случва и с детето ви. Генетичните фактори и от двете страни на родителите могат да бъдат отговорни за забавяне на появата на първото зъбче. Ако и вие сте се сблъсквали със същия проблем, когато сте били малки, то това може да е една от причините и при детето ви да има забавяне при изникването на първото зъбче.

Непълноценно хранене

Ако бебето ви не получава достатъчно кърма или ако формулата, която консумира, не е достатъчно хранителна, за да отговори на всички негови нужди, това също може да доведе до забавяне на никненето на зъбките. Кърмата съдържа калций, от който бебето се нуждае за растежа и развитието на зъбите и костите си.

Бебешките формули обикновено съдържат хранителни вещества като калций, фосфор и витамини А, С и D, които помагат за растежа и възстановяването на костите и тъканите, имунитета и цялостното развитие на детето. Калцият е особено важен за здравите зъби. Ако бебешката формула, която използвате, не съдържа всички тези хранителни вещества или ако бебето ви не консумира достатъчно от нея, това може да доведе до забавено никнене на зъбите. Използването на подходящата бебешка формула често води пък до обратния ефект – по-ранна поява на зъбките.

Храненето и навиците на майката по време на бременността също имат огромно значение. Първите зачатъци на млечните зъбки се появяват някъде около 7-10 седмица на бременността. Непълноценното хранене и недостигът на витамини и минерали за плода може да окаже съществено влияние върху появата на първите зъби.

Неправилното хранене по време на бременност, отказът да се приемат предписаните витамини и минерали или пък твърде стриктните диети, могат да се отразят неблагоприятно на развитието не само на плода, но и на зачатъците на млечните и постоянните зъби.

Хормони

Недостатъчното производство на хормони от щитовидната и хипофизната жлеза може да е друга причина за забавянето на цялостния растеж и развитие на вашето бебе, което води до забавяне на никненето на зъбките.

Слаба имунна система

Болестите, засягащи имунната система на майката, и някои лекарства, също могат да повлияят на растежа на зъбките при бебетата.

До какво води забавянето на растежа на зъбките?

Един от основните проблеми, които води след себе си забавеният растеж на зъбките е, че постоянните зъби на детето могат да израснат криви, ако се развият късно.

Друго неудобство е, че млечните зъби са необходими, за да може вашето бебе да дъвче храната си правилно. Невъзможността да дъвче твърда храна води след себе си по-слабо производство на стомашни сокове и храносмилателни ензими, по-бавно развитие на мускулите на езика, което има значение за правилното произношение по-късно, както и че зъбките на детето не изпитват необходимото натоварване, за да заякнат.

Понякога постоянният набор от зъби се появява заедно със забавените млечни зъби, което води до това, че бебето има два реда зъби.

Кога да се консултирате с лекар?

Първо се консултирайте с родителите и роднините си, за да сте сигурни, че късната поява на зъбките не е нещо, което тече в семейството ви. Ако зъбките не се появяват и бебето ви е на повече от 15 месеца, няма нужда от паника, консултирайте се с лекар. Мака и рядко, може да се наложи неговата намеса. Наблюдавайте бебето за наддаване в теглото (когато бебето ви не се храни) и твърде честа летаргия, това може да са знаци за проблеми при растежа на зъбките.

Добра алтернатива за подпомагане растежа на зъбките са продуктите на хомеопатична основа. Те са безвредни и могат да бъдат прилагани толкова често, колкото се наложи, без опасност от предозиране. Такава алтернатива е Осадент, комбинация от пет доказани хомеопатични съставки, която премахва болката и действа противовъзпалително, а наличието на Калциев карбонат Ханеман C8 в Осадент пилули ускорява пробиването на зъбите при забавен растеж.

Много хора смятат закъсняването на зъбите за признак на интелигентност, но това не е задължително да е така. Истината е, че понякога децата с висок коефициент на интелигентност получават зъбките си по-рано, докато в други случаи това става малко по-късно

Препоръчваме
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно