Готово ли е детето за първия преглед при зъболекаря?

Всеки родител изпитва толкова много „първи“ неща, докато расте заедно с детето си. Първата дума, първата стъпка, първото зъбче и първото посещение при зъболекаря. Както при първото посещение при фризьора или в ресторанта, вашето мъниче може първоначално да се суети или плаче. Но не се притеснявайте, това е напълно нормално, а зъболекарските екипи обикновено са добре обучени, за да накарат бебето ви да се почувства комфортно и удобно. Ревът и крещенето не означават, че бебето изпитва болка, а че може би се страхува от това ново и непознато преживяване.

Кога да заведем бебето на зъболекар?

Първото посещение при зъболекаря се препоръчва около първата година на детето или в рамките на 6 месеца след появата на първото зъбче. В зависимост от възрастта на детето, посещението може да включва пълен преглед на зъбките, челюстите, захапката, венците и устните тъкани, за да се определи как върви растежът и развитието им.

Може да се наложат и леки интервенции – полиране на зъбите, премахване на зъбен камък или плака.  Тай като млечните зъбчета на детето ще паднат, обикновено не се препоръчват рентгенови снимки. Но такива могат да бъдат направени, ако зъболекарят ви подозира развитието на кариеси или гниене на зъбите. Рентгеновите изследвания се препоръчват и когато трябва да се провери дали коренът на млечното зъбче не засяга подаващото се отдолу ново зъбче. Препоръчително е рентгенови снимки на малки деца да се правят колкото се може по-рядко.

Как да подготвим детето си за първото посещение при зъболекаря?

Най-добрият съвет е да започнете с посещенията колкото се може по-рано. За да подготвите по-добре детето си за първото му посещение, говорете с него за това, което ще се случи в зъболекарския кабинет и не забравяйте да бъдете позитивни. Опитайте се да подготвите детето си за това как зъболекарят ще провери зъбчетата му. Може да накарате и детето да се упражнява как да отваря устата си и да казва „аааааа“.

Постарайте се да не планирате първата им среща по време на обичайното за детето време за сън. Изберете час, в който детето ще е добре отпочинало и има по-голям шанс да бъде кооперативно.

Нахранете го с нещо леко и след това му помогнете да си измие зъбите преди първото ви посещение. Така имате заситено бебе, което няма да бъде толкова капризно. Мислете за първата зъболекарска среща на вашето дете като за щастливо и забавно преживяване и крайъгълен камък, на който да се насладите и запомните поредното „първо“. Ако детето ви започне да се разстройва по време на посещението, не забравяйте, че това е нормално и работете със зъболекаря си, за да го успокоите.

Ето и няколко съвета от зъболекарите как да поддържате добрата устна хигиена на детето преди първото ви посещение при тях.

  • Преди появата на първите зъбки, често почиствайте венците им с чиста, влажна кърпа.
  • Когато се появи първото зъбче, започнете четкането с малка четка за зъби с мек косъм и много малко количество паста за зъби (с размер на оризово зърно). Използвайте флуорирана паста за зъби след 3-годишна възраст. Тогава детето е достатъчно голямо, за да знаем, че ще изплюе пастата за зъби след измиване.
  • Не давайте на децата мляко, сок или подсладена течност преди лягане.
  • Ограничете времето, през което детето ви суче от бутилката. Обикновено 5-6 минути са достатъчни на детето да я пресуши.
  • Помагайте на детето да си мие зъбите до 7 или 8-годишна възраст. Покажете му как вие миете зъбите си и следвайте една и съща техника.
  • Ограничете храните и лакомствата, които увеличават шанса за кариеси. Предлагайте плодове вместо сок. Влакната в плодовете поддържат зъбите чисти и в добра форма, докато сокът ги излага на захарно цунами.
Препоръчваме
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно