Как да се преборим с коликите?

Преходът от корема на мама към големия свят е огромен стрес за новороденото, който може да доведе до засилени колики през първите няколко седмици от живота му. Коликите пък, често могат да накарат родителите да се чувстват безпомощни. Не е ясно какво причинява коликите, но една от теориите е, че храносмилателната система на бебето все още е незряла и се учи как да работи. Други теории включват хранителна непоносимост, реакции на емоции или семеен стрес, или просто нормален етап в развитието на бебето.

Каквато и да е причината, не е нужно родителите да страдат от това, че бебето им има колики. Затова ето и няколко подхода, които да изпробвате, когато бебето ви има колики.

Вземете превантивни мерки

Кърмачетата често трябва да се хранят на всеки два часа, така че не се колебайте да храните бебето си на такъв интервал, дори и да не ви изглежда гладно, особено през първите 2-3 месеца от живота му. Ако го храните с формула, имайте предвид, че бебетата, които пият подсилена с желязо формула, имат по-малко колики от останалите.

Разхождайте се с бебето наоколо

Носенето на бебето на ръце или в количка за поне 3 часа на ден може драстично да редуцира времето, което прекарва в плач. Различни проучвания показват, че когато родителите бързо реагират на плача на бебето, примерно в първите 90 секунди, то плаче по-малко. Не се притеснявайте, че ще го разглезите – родителската любов и бързата реакция на плачещо бебе не е разглезило нито едно дете.

Правилна поза за кърмене

Правилната поза по време на кърмене е изключително важна, когато искаме да намалим шанса за колики при бебето. Дръжте тялото му малко по-изправено, докато суче. Нека коремчето е допряно до гърдите ви, а главичката до рамото ви. Уверете се, че бебчо не засмуква въздух, защото това ще се отрази на храносмилателната му система. Ако усетите, че е погълнал въздух, изправете го и му помогнете да се оригне. Оригването спомага въздушните балончета да излязат от стомаха на бебето.

Добавете пробиотици или хомеопатия

Знаем, че пробиотиците – добрите бактерии в червата – помагат за доброто храносмилане и подобряват имунитета. Ако кърмите, би било чудесно да надхвърлите елиминационната диета и да добавите храни, богати на пробиотици и пребиотици, и да помислите за допълнителен прием на пробиотици всеки ден.

Хомеопатията пък е друг вариант за вашето бебе, който може ефективно и безопасно да му помогне да мине през периода на коликите. Изключително ефективни за облекчаване на коликите и болката в червата, хомеопатичните средства успокояват подутия корем и подпомагат отделянето на излишните газове, като същевременно активират и засилват силите на организма за по-бързата адаптация на детето към този нов свят.

Осанит Колик пилули е специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на бебето през периода на колики. Хомеопатичен продукт, който съдържа лайка, Осанит Колик бързо овладява спазмите, предизвикани от коликите, нежно успокоява подутия корем, не съдържа захар и може да се приема още от втората седмица на раждането.

Помогнете му да поглъща по-малко въздух

Използвайте специална бутилка, която не позволява поглъщането на въздух от бебето по време на хранене. Обикновено тя е с по-малък отвор или зърно. Поставете бебчо в седнало положение, докато се храни, за да поглъща по-малко въздух.

Пуснете му звуци, които успокояват

Различни звуци помагат да се успокои бебето, Много бебета реагират добре на звуците на различни машини и предмети, които можем да намерим вкъщи.

  • Сушилня за дрехи
  • Вентилатор
  • Прахосмукачка
  • Машина за бял шум – белият шум е идеален инструмент с релаксиращи мелодии, предназначени за възпроизвеждане на сън и успокояващи тонове
  • Класическата музика също спомага за успокояване на бебето

Успокоете сетивата му

Ярката светлина и силните звуци могат допълнително да стресират бебето и да засилят коликите. Може да опитате да ги заглушите с тези техники:

  • Поставете го легнало на гръб в тъмна, тиха стая
  • Поставете го в скута си и нежно масажирайте гърба му
  • Поставете бутилка с топла вода върху коремчето му
  • Дайте му биберон
  • Изкъпете го с топла вода

Освободете газовете

Една от теориите за възможните причини за коликите е, че бебето има газове. Допрете краката на бебето до гърдите му за няколко минути, за да освободите газовете. Честото оригване по време на хранене също допринася за намаляване на коликите.

Вземете си почивка

Коликите не създават трудности само за бебчо, но и за родителите му. Когато стресът от опитите да успокоите вашето бебе стане прекалено голям, оставете го с член от семейството или доверен приятел и излезте за малко от вкъщи за бърза почивка. Дори оставянето на бебето за малко в другата стая, понижава нивата на стрес в родителя и му дава време да се зареди с нови сили в борбата с коликите.

Не забравяйте, че в крайна сметка бебчо ще надрасне и тази фаза. Съвсем скоро вашето бебе ще бъде отново щастливо и усмихнато, а вие ще бъдете по-спокойни, отколкото можете да си представите!

Препоръчваме
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно