Техники за масаж и гимнастика на бебето при колики

Кърмата е първата храна, с която малкото ни съкровище се сблъсква, но стомахчето му се нуждае и от време, за да свикне с нея. Моториката на бебето, работата на стомаха и дихателната система, всички тези неща влияят върху процеса на храносмилането. Затова и много бебета ще изпитват колики от първата седмица до няколко месеца.

Безопасен и ефективен начин да облекчите коликите е масажът и специалната гимнастика за бебета. Бебетата с колики изпитват болки и дискомфорт, но те не са толкова силни, колкото обикновено си мислят родителите.

Техники за масаж

Масажът може да бъде както профилактичен, така и да помогне за избавяне от дискомфорта и болката по време на колики. Той допринася за отстраняването на газове и улеснява процеса на храносмилане, стимулира червата и стомахчето на бебето и намалява болката.
Когато правите масаж, се придържайте към посоката на часовниковата стрелка и движете ръцете си около пъпчето на бебето. Продължителността на всеки масаж не трябва да надвишава 5-7 минути.

Съвети и трикове

За да масажирате бебчо правилно, той не бива да чувства дискомфортно, затова трябва да знаете точно какво правите. Поглаждането на коремчето и натискът трябва да се случват внимателно. А положителните емоции от масажа укрепват и емоционалната връзка между детето и родителя.

Понякога просто полагане на бебето скоремчето върху стомаха на мама, може да направи чудеса. Майчината топлина, докосването на кожата и познатата миризма действат успокояващо и намаляват болката на бебето.

Кога да НЕ правим масаж на бебето

Масаж на бебе с колики не се прави, когато:

  • Има висока температура
  • Има алергична диатеза – предразположеност към алергии, възпалителни заболявания, инфекции на дихателните пътища, конвулсии и други патологични състояния, които се проявяват в момента
  • Има обриви и дразнене на кожата
  • При продължителна и остра коремна болка (Потърсете медицинска помощ)
  • Бебето е с подуто коремче
  • Бебето е със запек, който продължава повече от един ден

Масажните процедури могат да се извършват няколко пъти на ден, по време на смяна на памперса, преди или след къпане и др. Преди сесията е препоръчително да се затопли корема на бебето. За да направите това, можете да използвате топла пелена, изгладена със специална електрическа нагревателна подложка или термоодеяло. Можете също така да се разхождате из стаята в продължение на няколко минути с бебето, притискайки го към гърдите си.

Има няколко прости съвета как да правите масаж при колики на бебето:

  • Преди хранене поставете бебето по корем на маса или друга плоска повърхност. Направете няколко поглаждащи движения по гръбчето.
  • След хранене и преди сесията можете да дадете на бебето чай с копър или копър с вода и да изчакате 35-45 минути.
  • Масажната стая трябва да е топла и светла. По-удобно е да се масажира на маса за повиване, но детско креватче и дори подът са подходящи (при условие, че одеялото на пода е топло и удобно за бебето). По време на сесията пелената може да бъде свалена. Ако ще използвате масла, препоръчително е първо да ги затопляте между дланите си, преди да масажирате бебето.

Масаж

Масажирането на корема започва с т.нар. „мелница“. Мама поставя ръце върху корема на бебето и започва с двете ръце едновременно да извършва въртящи движения които започват от ребрата и стигат до ингвиналната област на бебето. След това едната длан се премества към пъпа, а другата започва нежно да масажира външните скосени коремни мускули на бебето, които се намират от двете страни на торса. Първо отдясно, а след това и от лявата му страна. Тази техника помага на чревния тракт, стимулира коремната преса и тънките черва.

„Мелницата“ може да бъде заменен с леки пощипващи движения около пъпа или спираловидни движения само с палеца или само с останалите пръсти на ръката, за да се подобри рефлекторната работа на мускулите на коремната стена и вътрешните органи.

След това се пристъпва към контра движенията на ръцете. Лявата ръка масажира нагоре от областта на слабините, а дясната се движи надолу по коремчето на бебето, по посока на движението на храната по дебелото черво.

Следващият трик е „къщата“. Дланите се допират и сгъват, подобно на покрива на къща, след това се обръщат надолу, така че свързаните върхове на пръстите да опират в пъпчето на бебето. След това с лек натиск обхождате областта на стомахчето по границите с първите ребра на торса на бебето, образувайки кръг. След това освободете дланите и ги прокарайте надолу по бедрата на детето. Следващата стъпка е да хванете крачетата му, да ги сгънете в коленете и нежно да ги притиснете към коремчето на бебето. В това положение то може да издържи до 30 секунди.

След това отпуснете крачетата с меки кръгови движения, докато се изправят.

Масажът на коремчето на бебето с колики трябва да е насочен към стимулиране на движенията на газовете през дебелото черво. Това помага да се отпуснат стресираните участъци на стомашно-чревния тракт. За целта, целият корем се отработва по посока на часовниковата стрелка с бавни кръгови движения. След няколко обиколки направете няколко U-образни движения напред-назад.

Масажът на коремчето може да завърши с нежни потупвания с върховете на пръстите върху коремчето или просто положете бебето да почива върху стомахчето си.

Краят на сесията

След процедурата на бебето му трябва време, за да се отпусне. Ако сте използвали масла, остатъците им трябва да се отстранят със салфетка. За да засилите ефекта от масажа, можете да покриете бебето с топло одеяло.

Гимнастика срещу колики

Масажните процедури често се съчетават с прости гимнастически упражнения, насочени към подобряване на функционирането на храносмилателните органи, развиване на гъвкавост и укрепване на мускулната тъкан.

Велосипед

Най-простото упражнение е да сгънете колената на бебето и да ги притиснете леко към корема. Задръжте за 5-10 секунди и намалете натиска. След това ги изпънете леко и направете няколко движения, подобни на движенията на краката при карането на колело.
След това направете същото с всяко краче поотделно.

Поза за почивка

Лекарите препоръчват да завършите гимнастическата сесия с това упражнение: майката слага двете си ръце под бедрата на бебето и ги повдига. И двете колена са притиснати към корема. Дланите правят няколко люлеещи се движения от едната страна към другата. Това позволява на детето да се отпусне и освобождава излишните газове.

Слезте на пода с вашето бебе! Насърчете го да посяга към предмети, докато пълзи. „Препускайте“ заедно с него към играчка. Пуснете му песен или просто му пейте и наблюдавайте движенията му. Не е нужно да си проходил, за да можеш да танцуваш.

Можете също така да носите бебето си по по-динамичен начин, за да повишите мускулния му тонус. Сменяйте техниките на носене, например може да го носите известно време, ала „чувал с картофи“ – с лицето надолу. То ще държи главата и краката си изправени, използвайки силата на гърба.

Наред с масажа и упражненията може да добавите и безопасни хомеопатични средства към борбата с коликите. Осанит Колик пилули е специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на детето през периода на колики. Осанит Колик пилули съдържа лайка и е изключително ефективен за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

Препоръчваме
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно