8 лекарски съвета относно кърменето

Ако кърмите, вие давате на бебето си не само всички хранителни вещества, които ще насърчат растежа и здравословното му развитие, но и плетете още по-здрава връзка между вас и малкото вързопче, която ще има голямо значение през следващите години. Като всяка майка обаче, вероятно имате въпроси за кърменето и как това може да повлияе на бебето ви. Събрахме 8 съвета от лекари, които отговарят на най-честите въпроси, свързани с кърменето.

  1. Какви източници на информация за кърменето бихте препоръчали?

Ние, лекарите, взимаме решения на базата на опита, подготовката си и различна научна литература. Не ви препоръчваме чак толкова специализирани четива, онлайн има изобилие от ресурси и хора, които редовно споделят опита си в кърменето, например консултантите по кърмене. Преди да им се доверите обаче, направете свое собствено проучване. Такива хора трябва да имат доказателство, че са официално сертифицирани и наистина разбират от това, за което говорят.

  1. Получавам разнопосочни съвети, докога, според вас, трябва бебето да е само на кърма?

Препоръчително е бебето да бъде кърмено до шестия месец от живота му. След първите 180 дни бебето вече може да приема и твърди храни, и вече постепенно можете да започнете да го захранвате, както и да му предлагате вода. Добре е да кърмите до втората година, а ако вие и детето желаете, може да продължите и по-дълго.

  1. Трябва ли да имам установен режим на кърмене, или да следвам темпото на бебето?

Препоръчваме ви да следвате естествения режим на бебето и да го храните на поискване. Бебето ще наддава по-добре, ще бъде по-спокойно и така ще се научи по-лесно да контролира апетита си. Така майката ще има и повече кърма.

  1. Как да разбера дали бебето засуква правилно?

Когато е в правилната позиция, устните на бебето трябва да са изпънати и да покриват почти цялата ви ареола. Челюстта на вашето бебе трябва да започне да се движи напред-назад. Бебето трябва да издава тихи звуци на преглъщане, вместо мляскане, не трябва да обръща глава или да напряга врата си, за да суче.

  1. Колко дълго мога да кърмя?

Добрата практика тук е хранене на бебето само с кърма през първите шест месеца, след това въвеждане на допълващи храни, като продължавате да го кърмите поне до 2 годинки, може да продължите и след това, толкова дълго, колкото желаете.

  1. Какво представлява рефлексът на потичане?

Рефлексът на потичане или отпускане означава, че кърмата ви е готова да потече. Това прави кърменето по-лесно. Може да почувствате изтръпване в гърдите, когато започнете да кърмите, или млякото да капе от гърдата ви, ако не се използва.  Рефлексът на потичане може да се появи и в много други случаи – ако храненето е закъсняло, ако чуете бебешки плач или ако просто мислите за бебето си.

  1. Какво да направя, ако не ми достига кърма?

Първо вашият лекар трябва да проследи сегашното състояние на нещата и след това да ви даде съвет какво да промените. Ако се предпише дохранване, защото нищо друго не помага, трябва да съчетаете смесеното хранене и да не се отказвате от кърменето. Предлагайте на бебето да суче от двете гърди на всяко хранене. Има някои храни и хранителни добавки, които могат да стимулират образуването на кърма. Най-естественият начин да стимулирате кърмата си е като държите бебето на гърда. Докато то суче, гърдите ви получават сигнал, че някой е гладен и има нужда от повече мляко.

  1. Трябва ли да спра да кърмя, ако бебето ми има колики?

Не е нужно да спирате с кърменето. Не само кърмачетата, но и бебетата на адаптирано мляко също изпитват колики. Преминаването от кърма на адаптирано мляко само ще влоши нещата. Може да пробвате да кърмите и да го оригвате по-често или да забавите потока на кърмата, като кърмите в легнала позиция. Коликите може да се облекчат и с хомеопатия, като Осанит Колик пилули например. Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на бебето през периода на колики. Съдържа лайка и е подходящ за кърмачета и деца на възраст от 2 седмици до 12 години.

Препоръчваме
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно