15 начина да победим коликите

Въпреки че никой не разбира напълно причините за коликите, нека да направим две основни предположения. Първо, бебето има болки в стомахчето. Второ, бебето е силно разстроено и кисело в резултат на това. Ето защо, за да победим коликите, усилията ни трябва да са насочени към това бебето да се отпусне естествено и особено коремчето му.

Експериментирайте с различни подходи за успокояване, като повечето от тях включват движение и правилното докосване в точния момент. Ето и няколко стратегии за облекчаване на коликите, с които можете да експериментирате:

 1. Изключете бебешкия рефлукс

Първото нещо, което майките ще искат да изключат, е бебешкият рефлукс. Това състояние много често имитира някои от симптомите на бебешките колики (например неспокоен сън, постоянен рев). Много  от случаите на колики всъщност са недиагностицирани случаи на рефлукс. А лечението на гастроезофагеалния рефлукс може да елиминира подобните на колики симптоми.

 1. Посъветвайте се с консултант по кърмене

Дори и без колики, консултациите със специалист по кърмене могат да бъдат много важни и да ви дадат ценни насоки за това как да храните бебчо. Има толкова много анатомични проблеми, които могат да накарат бебето ви да почувства дискомфорт. За съжаление, повечето педиатри не са обучени да забелязват тези състояния, за разлика от консултантите по кърмене. Бебето ви може просто да има лошо засукване или да има други затруднения при храненето. Подобни проблеми могат да причинят някои сериозни симптоми, които обикновено свързваме с коликите.

 1. Премахнете храните, които причиняват колики

Ако кърмите, откажете се временно от храни, които могат да предизвикат симптоми на колики при бебето. Млечните продукти могат да бъдат огромен виновник, както и други често срещани алергени като пшеница, глутен, яйца, миди, цитрусови плодове, кофеин и пикантни храни. След като елиминирате тези храни от диетата си, дайте си 2-4 седмици, за да сте сигурни, че тялото и кърмата ви са се изчистили от влиянието им.

 1.  Опитайте с различна бебешка формула

Ако бебето се храни с адаптирано мляко, понякога конкретната формула може да бъде причина за дискомфорт и симптоми на колики. Някои майки откриват, че когато сменят формулата, това води до значително подобрение в настроенията и храненето на бебето.

 1. Уверете се, че бебето не е преуморено

Наблюдавайте внимателно бебчо и се уверете, че не се преуморява. Новородените спят на всеки 1-2 часа, някои може да спят и през 45 минути. Ако полагате бебето за сън и то не се съпротивлява, това е добър знак, че следвате естествения му ритъм.

 1. Носете бебето

Близостта и топлината, които носенето на бебето води със себе си, могат да успокоят болното коремче, така както нищо друго. Много проучвания показват, че контактът кожа в кожа между родителя и бебето регулира дишането, температурата, сърдечната честота, кръвната захар, кръвното налягане и настроенията на бебчо.

 1. Спете заедно

Когато спите на леглото заедно с бебето, това създава допълнителна близост и топлина за малкото същество, която му помага да успокои симптомите на коликите.

 1. Създайте малко шум

Майчината утроба е шумно място. Между сърдечния ритъм на майката и храносмилането звукът в утробата е интензивен и може да се сравни с шума от постоянно включена прахосмукачка. Затова и шумът на прахосмукачката го успокоява, когато вече е напуснало майчината утроба. Шумът пренасочва вниманието на бебето, намалява плача му и му помага да се успокои. Можете също така да му тананикате, да издавате „псшшш“ звуци или да експериментирате с устройства за бял шум.

 1. Оставете бебето да суче

Бебетата имат много силен сукателен рефелкс, който трябва да се насити. Подобно на рефлекса да поставят ръка в устата си, като начин да се утешат и успокоят. Можете да опитате и с различни залъгалки. Ако кърмите, оставете бебето да се храни при поискване колкото е възможно по-често. Оставете вашето бебе с колики свободно да суче и да използва естествените си рефлекси, за да се успокои.

 1. Излизайте често на въздух

Нещо в чистия въздух носи вълшебно спокойствие. Слънцето, вятърът, чуруликането на птиците, движението, всички тези неща помагат за подобряване на настроението и утехата на бебето с колики.

 1. Топли вани

Като алтернатива, някои бебета обичат топлата вана. Тя може да помогне за успокояване на коремчето им, както и за цялостно подобряване на настроението им. Не е нужно да добавяте сапун или да правите вана с балончета. Само топла вода и спокойна среда в банята са напълно достатъчни.

 1.  Опитайте с хомеопатия

Задържането на газове, бавният храносмилателен тракт и киселинният рефлукс (всички бебета страдат от подобни неща) могат да доведат до симптоми на колики. Опитайте с хомеопатични лекарства. Хомеопатичната терапия е особено подходяща в кърмаческа възраст, тъй като облекчава оплакванията, без да носи никакъв риск от нежелани странични действия. Един такъв продукт за успокояване на коликите е Осанит Колик пилули. Той е хомеопатичен лекарствен продукт, който съдържа лайка. Облекчава коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове, като същевременно активира и засилва силите на организма за по-бързата адаптация на детето към изискванията на околната среда.

 1. Успокояващи движения

Бебешките колики със сигурност имат своите тайни, но много родители забелязват, че движението може да помогне за намаляване на силния плач и симптомите. Има множество простички техники, които можете да опитате – люлейте бебето си в столче, поставeтe го в детска люлка или в детското столче в колата и просто се повозете.

 1. Движещи се предмети

Точно както успокояващите движения, движещите се предмети около бебето също могат да успокоят коликите. На пазара има множество въртящи се и светещи играчки, с които можете да експериментирате.

 1. Помогнете им да се оригнат

Плачещото бебе поглъща много въздух. Това води до газове, подуто коремче и много плач. Помагайте им да се оригнат възможно най-често с нежни потупвания по гърба.

Препоръчваме
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно