Колики - какво помага и колко продължават?

Ревящото, безутешно бебе може да бъде тежко изпитание за всеки родител. Когато бебето ви отхвърля опитите ви да го утешите и изглежда още по-ядосано, припомнете си, че то е твърде малко, за да разбира концепцията за вина, а коликите нямат нищо общо с родителските ви умения.  Коликите са относително често явление, което засяга 1 от 4 новородени. Неспокойният плаче достига своят пик около шестата седмица след раждането, за около три часа на ден, след което намалява до 1-2 часа на ден и изчезва между четвъртия и шестия месец. Бебетата с колики плачат безутешно, често крещят, изпъват крачета и отделят газове. Пристъпите на плач могат да се появяват денонощно, въпреки че най-често се обострят рано вечер.

Какво причинява коликите?

За съжаление, няма категорично обяснение какво причинява коликите. Дефиницията за колики включва, че бебето е необичайно чувствително към стимулации. Бебето все още не е в състояние да регулира само незрялата си нервна система. Понякога при кърмачетата, коликите могат да бъдат признак за непоносимост към елементи от диетата на майката. Дискомфортът може да се причини и от свръхчувствителност към млечния протеин в адаптираното мляко.

Водещи причини за коликите могат да бъдат:

 • Болка или дискомфорт, причинени от газове или лошо храносмилане
 • Прехранване или недохранване
 • Чувствителност към адаптирано мляко или кърма
 • Свръхстимулация
 • Ранна форма на детско мигренозно главоболие
 • Емоционална странична реакция на страх, фрустрация или вълнение

Колко дълго продължават коликите?

Коликите спират от три до четири месеца след раждането, като при някои бебета те могат да продължат и до шестия месец.

Кои бебета страдат от колики?

Начинът на хранене на бебето, диетата и режимът на майката, всичко това може да окаже влияне на коликите. Те се срещат при 25 до 50% от бебетата, като коликите са доста по-изразени при момченцата, заради по-ниския им праг на болка. Смята се, че кърмачетата страдат по-рядко то колики, отколкото тези, които се хранят с адаптирано мляко. Според специалистите това може да се дължи на факта, че при храненето с биберон бебетата поглъщат повече въздух.

Как да облекчим симптомите?

 • Ако кърмите, можете да опитате да премахнете млечните продукти, кофеина, лука, зелето и други потенциално дразнещи храни от диетата си. Опитайте да премахнете само един елемент от нея, изчакайте около две седмици преди следващата промяна, за да придобиете представа какво работи и какво не.
 • Ако храните бебето си с адаптирано мляко, говорете с вашия педиатър за формула с протеинов хидролизат. По-малко от 5% от коликите се причиняват от чувствителност към адаптираното мляко, но в редки случаи промяната може да помогне в рамките на само на няколко дни.
 • Не прехранвайте бебето – опитайте се да изчакате поне два часа от края на едното хранене до началото на следващото.
 • Разхождайте се с бебето, за да го успокоите. Движението и телесният контакт успокояват бебето и му помагат по-лесно да премине през периода на коликите
 • Пуснете прахосмукачката в съседната стая или го оставете близо до сушилнята за дрехи, вентилатор или машина за бял шум. Ритмичното движение и успокояващият звук могат да помогнат на бебето да се успокои и заспи. Никога не поставяйте детето си върху пералната или сушилнята.
 • Дайте му залъгалка. Докато някои кърмачета активно ще я отказват, за други тя ще доведе до незабавно облекчение.
 • Поставете бебето върху коленете си с коремчето надолу и нежно разтрийте гърба му. Натискът върху коремчето успокоява бебето. Ако заспи по този начин, оставете го по гръб в креватчето му.
 • Повийте го в голямо тънко одеяло, което напомня на бебето за сигурността и топлината на майчината утроба.
 • Опитайте с хомеопатия. Продукти като Осанит са специално създадени, за да може бебето да премине по-лесно през периода на коликите, като облекчават болката в червата, успокояват подутия корем и подпомагат отделянето на излишните газове.
Препоръчваме
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно