Как да разберем дали бебето има колики?

Най-често мъничето само сигнализира за коремния си дискомфорт чрез пронизителен писък. Това е внезапен и много тревожен звук, изразяващ състоянието на детето. То свива крака към коремчето си и стиска пръстчета в юмруци. Може да извие гърба си. По лицето му се появява гримаса на болка. Детето побледнява или се зачервява. При докосване на коремчето му, веднага ще усетите, че мускулите в тази област са твърди и напрегнати. Може да забележите издуване. Често настъпва периодично изпускане на газове, след което плачът престава. Понякога бебето отказва да суче, дори да е гладно, а и самото хранене често провокира колики. Много неприятни за мъничето са и връщанията на поетото мляко обратно от стомахчето към хранопровода. Но в периодите извън колики апетитът на детето не страда. Нерядко изхожданията му са воднисти, понякога – със зеленикав оттенък и слуз. Важен показател за колики е фактът, че бебето плаче по едно и също време всеки ден, по-често в следобедните или вечерните часове. Плачът е с различна продължителност – от няколко минути до няколко часа. Много майки се ориентират по т. нар. правило на трите тройки, което гласи: когато бебето плаче около три часа дневно, три пъти седмично в три последователни седмици, вероятно има колики. Това разбира се, е прекалено приблизително. Всъщност коликите са показател за неспособността на мъничето да усвоява правилно храната. Нормално това се извършва с интензивното участие на вещества (храносмилателни ензими), произведени от чревната микрофлора. Но при кърмачета тя е в процес на формиране. Така че червата постепенно се колонизират с полезни бактерии. Обикновено този процес протича неравномерно и небалансирано, което затруднява храносмилането и води до образуване на газове и воднисти изхождания. Ако същият проблем възникне при дете на повече от шест месеца, по-голяма е вероятността мъничето да страда от някакво заболяване отколкото от колики, което изисква задължителна педиатрична помощ. Лекарската намеса е наложителна при едновременното съчетание на колики със загуба на апетит и висока температура.

Как да помогнем?

За да сведем до минимум навлизането на въздух в хранопровода, не бива да храним бебето в хоризонтално положение. Главата му трябва да остава по-високо, над нивото на коремчето. След хранене е правилно бебето да се държи изправено известно време, като се чака да оригне. Освен това е добре периодично да изправяме детето и във вертикално положение да му предлагаме биберони. Целта е да не позволяваме поемане на голямо количество въздух. Може да помогнат и различни видове лек масаж на корема. Например, преди хранене е полезно за кратко бебето да остава на твърда повърхност с корема към нея. Добре действа масаж на коремчето с леки, поглаждащи, кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. Може да се приложи и специална гимнастика с редуващото свиване и разгъване на краката и ръцете на бебето. Разбира се, гимнастика се прави в периодите между храненията. От полза е и лекото затопляте. За целта може да поставите върху бебешкото коремче току-що изгладена пелена. Идеално действат и преградките, които съчетават меката топлина с майчината близост.

Ако изброените по-горе съвети и техники не облекчават Вашето дете и то продължава да изпитва дискомфорт, можете да опитате с Осанит под формата на пилули. Това е хомеопатичен лекарствен продукт, специално предназначен за кърмачета и деца на възраст от 2 седмици. Много подходящ е при колики, метеоризъм и раздразнителност. Досега след приемането му не са наблюдавани нежелани странични действия. Не съдържа захар. Въпреки че детските колики не са болест, а само възрастова особеност на ранния период от развитието на организма, овладяването им чрез Осанит Колик Пилули свежда до минимум неприятните усещания и възстановява телесния комфорт.

Препоръчваме
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно