10 храни, които бихме могли да изключим по време на кърменето

Има ли опасни храни за кърмачката – този въпрос често вълнува майката и близките й. И макар да не е установена пряка връзка между консумираните ястия и състава на кърмата, разумно е да се внимава с продукти, които женският организъм трудно понася. В зависимост от това какво предизвикват – киселини, метеоризъм, разхлабен или затегнат стомах, храните може да повлияят върху кърмата, така че бебето да реагира на възникналите промени. Когато мъничето често плаче, страда от колики, усилено образуване на газове или нарушения в съня, добре е кърмещата майка да изключи временно от менюто си следните неща:

  • Подправки с остра миризма – чесън, лук, куркума, къри и др. Ароматът им може да премине в млякото за около два часа след тяхната консумация. Тогава някои бебета правят гримаси или направо се отказват от хранене поради странното ухание на кърмата.
  • Варива – боб, леща и др. Варивата съдържат сложни захари като рафиноза и стахиоза, които не се повлияват от ензимите в устата и стомаха. Непроменените съставките попадат в червата, където бактериите ги разграждат до въглероден диоксид и метан, които подуват корема и въздействат негативно върху вкуса на майчиното мляко.
  • Картофи. Понякога храносмилателната система се затруднява при обработването на съдържащото се в картофите нишесте. Отделят се газове и те влошават вкуса на кърмата
  • Неузрели млечни продукти. Голямото количество на лактоза в тях е причина при метаболитните процеси в стомаха и червата да се образуват газове. Това променя усещанията, които бебето получава от кърмата.
  • Ядки. При прекалената им консумация, особено в суров вид, ядките стимулират производството на веществото хистамин – основен виновник за алергичните прояви. Във все още развиващата се храносмилателната система на мъничето хистаминът влиза в контакт с майчиното мляко. Това води до кожни обриви и други симптоми на алергия в детския организъм.
  • Солени консерви. С намиращото в тях голямо количество натриев хлорид и други консерванти, те затрудняват бъбречните функции на кърмачката. Не е изключено чрез кърмта консервантите да се превърнат в дразнители за бебето и да му причинят алергия.
  • Морски дарове. Суровата риба и непастьоризираният хайвер може да съдържат небезизвестната бактерия – Листерия и да провокират инфекциозно заболяване у майката и детето (т.нар. листериоза). И още – скаридите са много силен алерген. Нежелана тяхна особеност е, че натрупват в себе си токсини и тежки метали, които преминават в кърмата.
  • Газирани напитки. Освен въглероден диоксид, в газираните напитки се съдържат химически добавки – ароматизатори, оцветители, консерванти. Те директно постъпват в кърмата и я променят неблагоприятно за бебето.
  • Чай и кафе. Доказано е, че поглъщането на чай от мента в големи количества, особено ако е във вид на отвара, намалява майчиното мляко. Ако в него навлязат танини от силен чайове или кофеин от кафе, бебето става неспокойно.
  • Алкохол. Специалисти от Академията по педиатрия в САЩ предупреждават, че приемането на алкохол намалява и дори спира отделянето на кърма. Риск има и от смущения в развитието на детето, когато поглъща майчино мляко със следи от алкохол.

Посочените храни и напитки изискват внимание, но не и пълно отхвърляне. Поносимостта към тях зависи от индивидуалните особености на майката и нейните навици. Значение имат традициите в мястото, където живее. Например, в Индия и Африка препоръчват на кърмачките активна употреба на къри и куркума, за които се смята, че стимулират бебето да суче и увеличават притока на майчино мляко. В Италия съветват жените за повече кърма да ядат бели храни, включително неузряло сирене. Много важно е как се обработват ястията. Добре е например, бобът да се накисва за ден преди да се сготви, а богатите на целулоза зеленчуци да се консумират след като са леко задушени. В храносмилателната система на човека белтъчините се метаболизират по-бавно от въглехидратите. Ето защо погълнатите след месни ястия зеленчуци и плодове се задържат в стомаха и там ферментират с всички неприятни от това последици. Винаги следва да се държи сметка и за количеството, което се приема. Храната за деня не бива да надхвърля 2300 – 2500 калории, разпределени на пет порции. Правилно е кърмещата жена да консумира разнообразни ястия, включващи представители на всички групи храни, с акцент върху продукти, богати на протеини, калций и витамин С. Препоръчително е майката да се движи активно и да поема течности (вода, айрян, фрешове) до 1,5-2 литра на ден.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно