Какво трябва да знаем за бебешките изпражнения

Ако има една универсална родителска истина, тя е, че ще говорите много за бебешки изпражнения. И макар това да не е типичната тема за разговор на маса, гарантираме ви, че е нещо, за което ще мислите постоянно. Изпражненията на бебето – цветът, консистенцията и количеството, могат да предоставят важни улики за здравословното състояние на детето.

Още една причина, поради която ще говорите често за това, е фактът, че бебешките изпражнения се променят с възрастта. Това, което е нормално за кърмено бебе, може да не е нормално за бебе, хранено с формула. Малкото, което яде вече твърди храни, ще има съвсем различни изпражнения от останалите.

Как изглеждат изпражненията на новороденото?

В рамките на 24 часа след раждането бебето ви ще се изходи за първи път. Първите няколко пъти очаквайте да намерите в пелената зеленикаво-черно, катранено, лепкаво вещество (меконий), което прилича на моторно масло. Тъй като мекониумът се състои от околоплодна течност, слуз, кожни клетки и други неща, погълнати в утробата, той всъщност не мирише – така че може да не осъзнаете, че е време за смяна на пелените.

Когато бебето ви е на 2 до 4 дни, изпражненията му ще станат по-светли на цвят и по-малко лепкави. Този преход е знак, че то е започнало да усвоява ранното майчино или адаптирано мляко, а чревният му тракт работи както трябва.

Разликата между адаптирано мляко и кърмене

Ако кърмите, вашето бебе ще има жълти или леко зелени изпражнения, които са с кашеста или кремообразна консистенция. Те могат да бъдат доста течни и да наподобяват диария.  Изпражненията при кърмене обикновено изглеждат като дижонска горчица и извара, смесени заедно. Може да са осеяни и с малки петънца, подобни на семена. Интересното е, че ще откриете, че тези изпражнения не миришат толкова лошо, колкото сте очаквали.

Хранените с адаптирано мляко бебета имат пастообразни, подобни на фъстъчено масло, изпражнения в кафявия цветови спектър: жълтокафяво или зеленокафяво. Миришат малко по-остро и бързо ще установите кога е време за смяна на пелените.

Колко често трябва да се изхожда бебето?

Честотата може да варира в широки граници: някои ще се изхождат след всяко хранене, а други само веднъж или два пъти седмично. Най-важното е изпражненията на вашето бебе да бъдат сравнително меки.

Кърмените новородени често се изхождат след всяко хранене (приблизително 6 до 10 пъти на ден). Хранените с адаптирано мляко бебета пък трябва да се изхождат поне веднъж на ден.

Нормални ли са зелените бебешки изпражнения?

В повечето случаи – да. Вашето бебе може да има зеленикави изпражнения, ако кърмите и приемате лекарства, или самото то приема такива, когато е болно от стомашен вирус или настинка, например. Ако кърмите, зелените изпражнения могат също така да бъдат знак за алергия към млякото или към нещо във вашата диета. Не забравяйте, че при здравите бебета зелените изпражнения обикновено са нещо нормално.

Какво се случва след като бебето започне да приемаме твърди храни?

След като преминете към твърди храни – зърнени храни за кърмачета, пюрета и т.н. Почти незабавно ще забележите промяна в изпражненията.

Изпражненията на бебетата, които ядат твърда храна, обикновено са кафяви или тъмнокафяви и приличат на каша от фъстъчено масло. Освен това, те миришат и доста по-лошо.

Какви промени могат да сигнализират за проблем?

Това, което откривате в пелените на вашето бебе, може да ви даде важни улики за това какво се случва със здравето му. Някои често срещани състояния, свързани с бебешки изпражнения, включват:

Диария. При бебетата диарията е много течна и изглежда се състои предимно от вода. Тя може да бъде жълта, зеленикава или кафява. Бебешките изпражнения често могат да бъдат течни, но ще разберете, че това е диария, ако има внезапно увеличение на честотата на изхождане. Диарията може да е признак на инфекция или алергия, или може да е резултат от промяна в диетата ви . Нелекуваната диария може да доведе до дехидратация.

Запек. От друга страна, ако изпражненията на вашето бебе са твърди и изглеждат като малки камъчета, то вероятно има запек. Вашето бебе ясно ще показва неудобство, когато се изхожда. А изпражненията дори могат да бъдат оцветени с кръв от дразненията при изхождане.

Дехидратация. Независимо дали кърмите, или използвате адаптирано мляко, ако бебето ви има твърди или много сухи изпражнения, това може да е знак, че не получава достатъчно течности или губи твърде много течности поради заболяване, треска, температура.

Слуз. Зеленикави изпражнения, набраздени с лъскави, блестящи нишки, означават, че в изпражненията му се отделя слуз. Това може и да се случи, когато бебето слюноотделя твърде много, защото слузта в слюнката често остава непреработена. Слузта в изпражненията може да бъде също така и признак за инфекция или алергия.

Препоръчваме
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно