Как да помогнем на бебето при колики

Думата „колики“ идва от гръцки език и означава чревна болка. При бебето, след като се роди, това неприятно усещане възниква в процес на адаптация към новите условия на живот. Обикновено коликите преминават от само себе си за няколко месеца, но първоначално мъничето има несъвършена храносмилателна система. При хранене то поглъща въздух, въздушните мехурчета, преминават през червата, раздуват ги и причиняват болка. Тогава детето започва да плаче и по този начин поглъща още повече въздух. Възниква порочен кръг, който родителите трябва да премахнат.
Много важно е да действате без паника. Появата на колики не е симптом на заболяване, ако Вашето бебе се развива добре, храни се достатъчно и повишава телесното си тегло. Обикновено болките възникват вечер и през нощта, когато неукрепналата още храносмилателна система е натоварена най-много.

Как да помогнем на бебето да се справи с коликите?

При поява на колики и плач първо трябва да успокоите детето. Дръжте го изправено в ръце или го поставете върху корема си, докато го люлеете. Говорете му – Вашият глас ще го успокои. Когато се налага бърза реакция, може да прегладите една пелена и докато е още топла да я разположите върху бебешкото коремче. Това ще го отпусне и облекчи. Друг начин е да поставите мъничето във вана с умерено топла вода. За известно време нежната топлина ще прогони болката.
Обърнете специално внимание на кърменето. Важно е по време на хранене бебето да бъде поставено така че да не поглъща много въздух. Не го разсейвайте. Постарайте се то да се чувства комфортно. Задължително е след кърмене да го прегърнете също в изправено положение. Коремчето на детето трябва да опира на гърдите Ви. По този начин ще му помогнете да се оригне. Освен това ще предотвратите натрупването на допълнителна порция въздух в червата.
Имайте предвид, че много продукти от всекидневното майчино меню могат да провокират колики в кърмачето. Например – чесън, шоколад, мляко, някои плодове, ядки. Важно е да наблюдавайте реакциите на бебето и да елиминирате от храненето си всичко, което носи риск от дразнене и чревни спазми.
Масажирайте всекидневно детското коремче с леки поглаждания по посока на часовниковата стрелка. Правете това във вид на игра, няколко пъти дневно, за общо 50 минути. Масажът ще улесни придвижването на въздуха в червата и отделянето на газове, което ще подобри състоянието на бебето. Не го повивайте. Движението на ръцете и краката допринася за изтласкването на въздуха от стомаха и червата.
Добър ефект може да постигнете и с упражнения срещу колики. Хванете бебчето за краката и плавно ги свийте към коремчето като леко го притискате. Ще усетите как след такива движения коремните стени на мъничето ще омекнат.
Може да приготвите в домашни условия запарка от копър или лайка. За целта 1 чаена лъжичка нарязан копър или цветове от лайка се залива с 1 чаша вряща вода. Съдът се покрива и остава така няколко минути. След това течността се прецежда. Задължително е да се охлади до телесна температура. От нея се дава на детето по една чаена лъжичка между храненията, няколко пъти на ден.

Когато изброените по-горе методи не помагат и бебето не спира да плаче, можете да опитате с Осанит Колик Пилули – хомеопатичен продукт, който е специално създаден, за да помогне на Вашето мъниче по-лесно да премине през периода на коликите.

Препоръчваме
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно